Abmasadori otrijeznili Perhana

Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara trebao bi se obratiti danas u 14 sati povodom zahtjeva visokog predstavnika Christiana Schmidta da konačno imenuje sudije Ustavnog suda FBiH i članove Vijeća za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

Nakon jučerašnjeg sastanka Dragana Čovića sa britanskim, američkim i njemačkim ambasadorima, može se očekivati i da Čavara “omekša”. Ako u obzir uzmemo pismo Schmidta i jučerašnje susrete izgledno je da bi Čavara mogao konačno otkočiti proces imenovanja sudija.

Proces imenovanja nedostajućih sudija traje još od 2019. godine kada je VSTV poslao imena predsjedniku FBiH Marinku Čavari i potpredsjednicima Milanu Dunoviću i Meliki Mahmutbegović kako bi ih potvrdili i proslijedili dalje na usvajanje u Dom naroda FBiH. Taj proces je zakočio Čavara ne želeći da da svoju potvrdu za predložena imena.

Razlog se može vidjeti u tome da se Čavari ne dopadaju predložena imena, ali i u tome da sa ovako nepopunjenim Ustavnim sudom i Vijećem mogu jednostavnije blokirati procese u entitetu koji ne odgovaraju HDZ-u.

Kako nam je rekao potpredsjednik Milan Dunović, Čavara već tri godine uspješno izbjegava komunikaciju na ovu temu, a ni o samom obraćanju nije obavijestio kolege potpredsjednike Federacije BiH. No, sada je čini se došlo vrijeme da se mora pozabaviti i ovim pitanjem s obzirom na urgencije visokog predstavnika.

Schmidt je poslao pismo Čavari i dvoje potpredsjednika, u kojima ističe razočaranost njihovim propustom da ispune svoje obaveze u pogledu imenovanja sudija. Oba potpredsjednika istaknula su nakon toga da su svoje prijedloge više puta slali Čavari, ali da on nije htio dalje reagovati.

Kada pogledamo malo širi kontekst priče, ukoliko Čavara danas ili ovih dana stavi potpis na imenovanje sudija u Ustavni sud, to će biti iskorišteno kao pozitivan iskorak HDZ-a koji je spreman na kooperaciju, a tako i otvoriti vrata Schmidtu da koristeći taj argument nametne i izmjene izbornog zakona u vezi popunjavanja Doma naroda FBiH.

Treba naglasiti da je upravo Čavara stvorio taj problem i zakočio procese u FBiH. Zbog toga je završio i na crnoj listi SAD-a jer je označen kao glavni krivac. Ipak, sada, sa ovim razvojem događaja Čavara će biti predstavljen kao pozitivac koji entitetu čini uslugu.

Klix.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR