A šta je sa ratnim zločinima počinjenim pod Patkovićevom komandom?

“U neviđenoj medijsko-propagandnoj hajci koja se vodi protiv mene i moje porodice još od 2018. godine, ipak sam se odlučio oglasiti, ne zbog sebe, navikao sam na razna podmetanja i laži, već zbog šire javnosti”, kaže Patković

“U medijima su kazali da sam uzeo automobil za sebe boračkim sredstvima, a sada je barem jedna istina izašla na vidjelo, a to je da je vozilo kupljeno za Fondaciju i da je ono bilo i ostalo vlasništvo Fondacije. Inače, ta 2018. godina je za mene bila teška baš kao i 1993. Klevete, laži, pritisci, ucjene i sve to zbog želje da se stvari promijene nabolje. Ko i zašto je to činio tada i zašto optužnica baš sada, neka svako sam zaključi”, naveo je on

Nakon što je Općinski sud u Sarajevu potvrdio optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Šerifa Patkovića, bivšeg predsjednika Upravnog odbora Fondacije za pružanje pomoći u rješavanju stambenih pitanja pripadnika boračke populacije, te Sene Šehovića, bivšeg direktora Fondacije, zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja, na svom Facebook profilu oglasio se bivši komandant 7. muslimanske brigade.

Podsjetimo, optuženi se terete da su od juna 2016. do oktobra 2018. godine, bez saglasnosti Vlade Federacije BiH kao osnivača Fondacije te bez znanja i neophodne Odluke Upravnog odbora, kupili automobil Volkswagen Tiguan i to novcem s računa Fondacije koji je namjenjen za pomoć boračkoj populaciji u većem bh. entitetu.

Kako navodi na svom Facebooku Šerif Patković, metu na čelo su mu stavili “zaštitnici tekovina udruženog zločinačkog poduhvata i domaći izdajnici”.

“U neviđenoj medijsko-propagandnoj hajci koja se vodi protiv mene i moje porodice još od 2018. godine, ipak sam se odlučio oglasiti, ne zbog sebe, navikao sam na razna podmetanja i laži, već zbog šire javnosti, te posebno onih koji me poznaju, koji su bili moji saborci na prvim linijama odbrane države BiH i s nevjericom čitaju gnusne neistine. U medijima su kazali da sam uzeo automobil za sebe boračkim sredstvima, a sada je barem jedna istina izašla na vidjelo, a to je da je vozilo kupljeno za Fondaciju i da je ono bilo i ostalo vlasništvo Fondacije. Inače, ta 2018. godina je za mene bila teška baš kao i 1993. Klevete, laži, pritisci, ucjene i sve to zbog želje da se stvari promijene nabolje. Ko i zašto je to činio tada i zašto optužnica baš sada, neka svako sam zaključi”, naveo je on.

Također, ističe da je prije nego bude donesena konačna odluka suda dužan iznijeti neke činjenice.

“Prvo, prijavu protiv mene su podnijeli putem advokata kojeg su angažovali sredstvima Fondacije članovi UO Fondacije: Jasna Zlomislić – predsjednica obitelji poginulih HVO, Dragan Radić – predsjednik Hrvatskih invalida domovinskog rata (HVIDRA), Nikica Tomić – predsjednik razvojačenih branitelja HVO, Lazo Martinović – predsjednik Odličja HVO, Safet Sijerčić – predsjednik RVI Bosanko-podrinjskog kantona i Bahra Kituša, predsjednica Porodica šehida i poginulih boraca KS. Drugo, motiv za prijavu je očigledan. ‘Sporno’ vozilo je kupljeno sredstvima na osnovu Odluke o smanjenju naknade gore spomenutim kao članovima Upravnog odbora, koja je prije mog dolaska u Fondaciju iznosila 800 KM mjesečno, a smanjena je na iznos od 500 KM. Na taj način je stvorena ušteda od 2.400 KM mjesečno, a pored toga smanjena je plata direktora i jednog uposlenika za iznos od 600 KM mjesečno, što iznosi 3.000 KM mjesečno. Dalje, raskinut je ugovor s advokatom koji je i podnio prijavu u iznosu od 585 KM mjesečno. Sve ukupno 3.585 KM mjesečno za mandat od četri godine. 48 x 3.585 KM ukupno bi iznos uštede po tom osnovu 172.080 KM. Na osnovu gore navedenih činjenica, vidljivo je da bi borci dobili više sredstava za svoje potrebe, a ne manje, ali bi dobili manje sredstava za sebe gore nabrojani od kojih neki poput Bahre Kituše i Jasne Zlomislić u tom Upravnom odboru vedre i oblače više od 12 godina”, dodao je Patković.

Ističe da bi bilo lakše njega izložiti javnom linču putem stranačkih biltena i širiti strašne laži, smijeniti ga s mjesta predsjednika i razriješiti dužnosti direktora, koji nije pristao na pritisak i ucjene, a onda na prvoj narednoj sjednici vratiti iznos naknade članovima Upravnog odbora na iznos od 800 KM i angažirat istog advokata kojem Fondacija od boračkih novaca plaća iznos od 1.200 KM mjesečno.

“Naravno, njihov mandat traje i danas, uz imenovanje Safeta Sijerčića, člana Saveza za bolju budućnost, za predsjednika Upravnog odbora. Dakle, nečasni i ‘ugroženi’, kojima su smanjene naknade i koji gledaju i vide samo svoj interes, i tuže i sude. Da zaključim. Bez obzira na sve, u državu koju sam branio i u vladavinu prava imam povjerenje i siguran sam da će i ovaj put istina i samo istina pobijediti. Zašitinici tekovina UZP-a i domaći pomagači će i ovaj put biti poraženi!! Zbog postupka, poštovanja institucija i principa legalnosti ostat ću do kraja dostojanstven i dalje se neću upuštati ni u kakve komentare na neutemeljene i politikantske medijske senzacije”, poruka je Šerifa Patkovića.

Slobodna-bosna.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR