U Travniku obilježena 24. godišnjica ubojstva hrvatskog povratnika i policajca Ante Valjana 

Povodu 24. godišnjice ubojstva travničkog povratnika, službenika Policijske postaje Travnik Ante Valjana, kolege policajci u ponedjeljak su na groblju Prahulje položili vijence i zapalili svijeće.

“To su moji radni kolege od prvog radnog dana na poslu. Policijske institucije provode istragu, FUP još uvijek radi na tome. Mi ćemo ih se uvijek sjećati i obilježavati ovaj dan”, rekao je Dragan Škulj, zapovjednik Policijske postaje Travnik.

Podsjetimo, u Travniku je 12. srpnja 1998. najprije ubijen hrvatski povratnik, policajac Perica Bilić. Eksplozivna naprava postavljena u njegovom osobnom automobilu aktivirala se u trenutku kada je motor upaljen. Bilić je poginuo na licu mjesta.

Mjesec i pol dana kasnije, 31. srpnja , ubijen je drugi hrvatski povratnik, policajac Anto Valjan. Valjan je ubijen na samo nekoliko metara od sjedišta travničke policije, u samom središtu grada. Eksplozivna naprava postavljena u kanti za smeće aktivirana je u trenutku kada se policajac Valjan, nakon završetka noćne smjene, spremao ući u svoj automobil.

U veljači 1999. godine snažna eksplozija je uništila osobni automobil travničkog policajca, tridesetdvogodišnjeg Vlade Stojaka.

Eksplozija se dogodila tek dvadesetak metara od zgrade PU Travnik, a Stojak je zadobio teške i po život opasne ozljede. Nisu razriješena ni ubojstva travničkih Hrvata povratnika, Fabijana Babića (1925.), 16. veljače 1997., Luke Jezerčića (1938.) i sina mu Pere (1970.), 30. kolovoza 1997., Ivice Domića (1967.), 26. listopada 1997. godine…

Kantonalno tužiteljstvo u Travniku još uvijek provodi istragu po nepoznatom počinitelju.

Vitez.info

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR