test

Sukob Komšića i Radončića za Bakirovu postizbornu sećiju!

Vrlo je misteriozno ponašanje čelnika SBB-a Fahrudina Radončića u dosadašnjem dijelu izborne kampanje. Istina, još su godišnji odmori, politički akteri se još zagrijavaju i ima dosta vremena za brutalnosti u političkoj areni. Ipak, Radončić je previše zagonetan i samozatajan.

Formalno on je dio oporbene grupacije koja želi pod svaku cijenu svrgnuti SDA s vladajućeg trona i poslati najjaču bošnjačku stranku u oporbene klupe, a vođu Bakira Izetbegovića u političku mirovinu, međutim neke poruke ukazuju na kalkulacije Fahrudina Radončića.

Čudno ponašanje

Uostalom, zbog nekih Fahrinih akrobacija mnogi su počeli otvoreno sumnjati u njegovu iskrenu lojalnost Konakoviću, Nikšiću, Forti, Kasumoviću. Lider SBB vodi neku svoju kampanju, vješto koristeći moć medijske imperije, pa se stječe dojam da se Fahrudin Radončić nekako želi pozicionirati između zaraćenih strana i centara moći.

U jednom trenutku prepredeni Radončić poželi konačni pad dinastije Izetbegović, a onda već sutradan će pozitivno progovoriti o državničkim manirima Bakira Izetbegovića.

Odmah potom će “izdati” svoje partnere i stati u obranu reisa Kavazovića kojega su lideri NiP-a, SDP-a, Naše stranke i neovisni kandidati prozvali zbog nedopustive i pristrasne potpore SDA.

Generalno, Radončić mlatara i obmanjuje biračko tijelo fantaziranjima o Sarajevu, kopiji Dubaija, a da pri tome ne može progurati dovršetak jedne transverzale ili obećati krpanje srednjovjekovnih gradskih prometnica.

-Mi smo ponudili dosta novih imena, jednu novu generaciju političara i ja sam siguran da ćemo participirati u promjeni političke scene i nama je osim državnog i federalnog nivoa najvažnija bitka da od Sarajeva dobijemo prijestolnicu, jedan novi Dubai, i u tom smislu tražimo podršku građana da to zajednički uradimo, govori Radončić.

Istodobno, njegov povremeni ljuti rival, ali često i mentor Bakir Izetbegović agresivno obilazi poluprazne džamije, na njegovu žalost i sramotu, i svakim danom sve više dokazuje da slijepo slijedi put svoga brata Tayyipa Erdogana u nagrđivanju sekularne države.

Ipak, mora se biti objektivan i priznati, čelnik SBB-a Fahrudin Radončić šalje duboke, konkretne i najlucidnije proeuropske i dobrosusjedske poruke, međutim u praksi se neobjašnjivo povede osobnom taštinom pa je tako u zadnje vrijeme metu pronašao u Željku Komšiću.

-Bošnjaci sebi ne mogu dopustiti i da se pravi atmosfera linča prema najvišim predstavnicima OHR-a, Bruxellesa i Washingtona. To su naši iskreni prijatelji, jer alternativa njima su jedino Rusija i iredentizam Milorada Dodika. OHR može donijeti odluku protiv koje ćemo moći reći stotine argumenata. Ali mnogo gora bi bila odluka da OHR napusti Bosnu i Hercegovinu, a s njima i EUFOR, upozorava na pogubnosti Izetbegovićevog proturskog režima Fahrudin Radončić.

Komšić

On nikada ne krije svoju osjetljivost spram ‘hrvatskog pitanja’ a ovoga puta je ukazao na sve posljedice i moguću štetu od sukoba s ‘katoličkim lobijem’ u svijetu.

– Mi moramo biti odgovorni kada se radi o hrvatskom pitanju u BiH, jer nema tu velike pameti, ono u sebi sadrži i rizik gubljenja podrške Katoličke crkve, kao veoma moćnog svjetskog faktora. Tko izgubi podršku jevrejskog lobija, a on je mnogo više od Izraela, i tko nema podršku Katoličke crkve u međunarodnim odnosima, može ući kao narod u nerješive probleme. Jer takmičenje u pljuvanju međunarodne zajednice i guranju Bošnjaka u samoizolaciju jesu loša tekovina Bakirove i Komšićeve politike i veliki rizik po Bošnjake, zaključio je Radončić.

Član Predsjendištva BiH i čelnik DF-a, Željko Komšić, pokušao je kompromitirati Radončića pohvalama koje je dobio od predsjednika RH Zorana Milanovića.

-Politički lideri poput Radončića, koji su tokom dugogodišnje diplomatske borbe pred institucijama Europske unije i NATO-a, baš po pitanju Izbornog zakona, držali stranu Hrvatske a ne Bosne i Hercegovine, i pri tome bili obasipani pohvalama od strane Zorana Milanovića, uopće nisu kvalificirani da komentiraju aktualnu političku situaciju. Takvi se nalaze, odnosno sami su se stavili, s onu stranu interesa države, kazao je Željko Komšić.

Upravo je Komšića u borbi za prvi mandat podržao baš Milanović, a nakon što je Željko Komšić izigrao i ‘prodao’ sve što je u njega uloženo, hrvatski predsjednik i on su na ratnoj nozi. Čelnik SBB se prema Komšiću postavio i pomalo posprdno.

-Ako želite da se BiH ekonomski razvija, ako ste prijatelj, ako ste patriot, hajdemo se natjecati, kažem vam ponovno, u izgradnji, u pravljenju dobrih stvari, u pravljenju pozitivne atmosfere. Dalje, ako vi želite biti predstavnik hrvatskog naroda ili član Predsjedništva iz tog korpusa, pa morate učiniti sve da Hrvati, ili barem dio njih, u vama vide svog predstavnika. Ne možete predstavljati Hrvate, a da nikada ne odete u Široki Brijeg, da ne odete u zapadnu Hercegovinu. Zamislite sutra da Bošnjake predstavlja netko tko ne smije hodati Sarajevom. To su realnosti. Može netko reći, Radončić priča stvari koje ne stoje, ali neka me demantira, neka me demantiraju. Neka prošeta, djeluje pomalo cinična , ali je u biti vjerodostojna poruka Fahrudina Radončića.

Komšić i Radončić će bez sumnje nastaviti prosipati političku prljvštinu i to sve većim intenzitetom. Bakirova postizborna sećija je veliki mamac i atrakcija. Za samo jednoga ima mjesta ‘s desna ocu’.

Dnevni.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR