Što se krije iza “koodrinirane akcije” posjeta Izraelu?

Što je pozadina svojevrsne ‘koordinirane akcije’ posjeta Izraelu, snažnom partneru SAD-a, predsjedatelja Doma naroda BiH i predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića i srpskog člana Predsjedništva BiH i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika i, kao nikada do sada u svojim političkim karijerama, odavanje posebnog pijeteta jevrejskim žrtvama holokausta i polaganja cvijeća Yad Vashem memorijalnom centru Holokausta?

Mnogi su prema iznenadnom, “buđenju” suosjećajnosti i solidarnosti s jevrejskim narodom od strane dvojice bh političara vrlo podozrivi. Jer, većina bh političara ništa ne radi bez prethodno dobro osmišljenog plana, interesa i rezultata na koje računaju da će im takav potez donijeti.

Nakon upozorenja međunarodne zajednice, sebi priskrbio zasluge preimenovanja ulica

Dok je Čović svoj posjet mudro najavio kao višednevni, službeni posjet Državi Izrael čiji je povod, između ostalog, i osnivanje Gospodarske komore Države Izrael i BiH, te značajnih izraelskih investicija u bh gospodarstvo, kao i razgovor o bilateralnim odnosima, gdje je iskoristio i priliku za polaganje vijenca u Yad Vashem memorijalnom centru Holokausta, posjet Zidu plača, o Dodikovom posjetu Izraelu nema službenih informacija niti na službenim stranicama Predsjedništva BiH, niti na službenim stranicama izraelske vlade. I Dodik se poklonio žrtvama holokausta, istodovno ne priznavajući genocid nad Bošnjacima u vlastitoj zemlji, počinjen od njegovih sunarodnjaka.

Čović se, kako je navedeno u službenom priopćenju iz njegovog Ureda, sastao i s izraelskim gospodarstvenicima, te sastanku sa izraelskim gospodarstvenicima, predsjedavajućim Svjetske cionističke organizacije i v.d. predsjedavajućeg Izvršnog odbora Židovske agencije Yaakovom Haguelom, s bivšim izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom. No, nema preciznijih informacija o rezultatima razgovora, konkretnih najava o ulaganjima, kao ni konkretnih imena gospodarstvenika s kojim se susreo i rezultatima tih sastanaka.

Prije svog polaska, Čović je naglasio kako će u svojstvu predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH raditi na usvajanju neobvezujuće radne definicije antisemitizma.

Izraelski The Jerusalem Post, izvijestio ja kako je Čović, tijekom posjete Yad Vašemu, Svjetskom centru sjećanja na holokaust, u svom govoru kazao kako planira poduzeti aktivnosti po pitanju ulica u svojoj zemlji koje su još uvijek nazvane po nacističkim kolaboracionistima.

-Naša je dužnost u Mostaru i drugim mjestima gdje žive Hrvati u BiH da ukinemo nazive javnih ulica i trgova koji nose nazive koji opterećuju odnose između hrvatskog i jevrejskog naroda, izjavio je Čović.

To je izjavio samo dan-dva nakon što su veleposlanici SAD, UK, OSCE, EU i visoki predstavnik u BiH, u kritičkom pismu upućenom na adresu mostarskog gradonačelnika Maria Kordića, predsjedavajućeg GV Salema Marića i svim mostarskim vijećnicima, apelirali na promjenu naziva ulica koji nose ime po visokim ustaškim dužnosnicima, a koje su svojedobno preimenovali mostarski dužnosnici njegove stranke.

“Dodikov privatni posjeti Izraelu”

-Poželio sam zdravlje i sreću za svoju obitelj i drage ljude, a druga želja je da Republika Srpska bude neovisna, odgovorio je Dodik na pitanje novinara što je napisao na papiriću kojeg je stavio između kamenih blokova Zida plača.

Mediji iz RS-a naveli su kako je Dodik razgovarao s izraelskim premijerom i predsjednikom, ali o tome nema nikakvih službenih detalja od izraelske strane, izuzev snimka kratkog rukovanja s izraelskim predsjednikom.

-Dok predsjednik Izraela gospodin Hercog prima predsjednika SAD Joea Bidena, ministar u Vladi Izraela prima osobu s ‘crne liste’. Član Predsjedništva BiH Miload Dodik bio je u privatnoj posjeti Izraelu. Između ostalih, što je vrlo neuobičajeno, vidio se s Avigdorom Libermanom, ministrom financija Izraela. Član predsjedništva i ministar financija? Na sve to u tri sekunde i ‘selfi’ rukovanje s Predsjednikom Izraela, pa se svima postavlja pitanje, čemu sve to?, komentirao je prof. dr Darko Trifunović, direktor beogradskog Institut za međunarodnu i nacionalnu sigurnost Trifunović u izjavi za RTVBN.

-Na službenim stranicama Ministarstva financija Izraela, ali i Vlade Izraela ni riječi o posjeti Dodika i sastancima s Libermanom, ističe Trifunović i dodaje da je isto i na službenoj stranici Predsjednika Izraela Isaka Hercoga.

On dalje podsjeća da je Liberman svojedobno “sredio Dodiku” da svoju spornu vilu na Dedinju izda veleposlanstvu Izraela.

-Liberman je Republici Hrvatskoj kao ministar obrane htio prodati F 16 Barak avione, ali je Amerika to spriječila. Interesantno. Još je interesantnije što su najbliži suradnici Libermana organizirali posjetu Dodika, osobe s američke crne liste zbog destabilizacije BiH i korupcije, Izraelu od gradonačelnika Modina, Yad Vašemu, Patrijaršiji itd, ocjenjuje Trifunović.

No, podsjetimo da je, kao “kruna” Dodikovog posjeta, njegov sastanak s ruskim veleposlanikom u Izraelu Anatolijem Viktorovim, što su mnogi okarakterizirali diplomatskim skandalom. Dodik je tijekom sastanka ponovno naglasio “prijateljstvo, poštovanje i privrženost RS-a prema Rusiji”.

Nešto slično, planirao je učiniti i predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, u medijima najavivši kako planira posjetiti Jasenovac i to dan nakon što se u Grčkoj srušio ukrajinski zrakoplov koji je iz Niša prevozio naoružanje za Ukrajinu- Nakon Vučićeve najave nastale su diplomatske tenzije između Srbije i Hrvatske.

Alexander Korb, njemački povjesničar i jedan od vodećih istraživača Jasenovca i NDH, komentiravši diplomatski spor između Srbije i Hrvatske nakon nerealiziranog „privatnog“ posjeta Aleksandra Vučića Jasenovcu, ocijenio je da se radi o “Vučićevoj kalkuliranom provokacijom koja je u potpunosti uspjela”, ali i da je Vučić zloupotrijebio i instrumentalizirao žrtve Jasenovca. A koje su kalkulacije Čovića i Dodika – tek će se vidjeti.

Dnevni.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR