SCHMIDT: “Što je, hoćete me ubiti?”

Napetosti oko zgrade OHR-a na sarajevskim Kovačićima gdje stoluje Visoki predstavnik Christian Schmidt su splasnule, međutim sarajevskom čaršijom danima kruže brojne pikanterije, ali i uznemirujući detalji koje otkrivaju akteri tih dramatičnih uličnih nemira, ali i razgovora unutar zidina gdje ima ured njemački diplomata.

Kako doznaje Dnevni list od više izvora šef OHR-a se u tim kritičnim danima i satima doista ozbiljno zabrinuo za svoj život i prijetnje napaljenih patriot-nacionalista koje je shvatio krajnje ozbiljno. Pozvao je u pomoć neviđeno brojne i jake policijske snage koje su saplele sigurnosnu mrežu oko zgrade međunarodnog gubernatora spremne čak i likvidirati svakoga luđaka ili fanatika koji bi zakoračio u nedopušteni prostor. U nekim razdobljima stanje je bilo krajnje dramatično.

Režim potpalio vatru

Iako su jake policijske snage uistinu zaštitile Christiana Schmidta od razjarene rulje, njemački se diplomata dan poslije plemenskih prosvjeda obratio skupini domaćih političara i aktivista riječima: ‘Što je, hoćete me ubiti?’, vjerojatno posredno misleći na Bakirove ‘odrede smrti’, naoružane lovce ili vojsku bradatih zaštitara iz trgovačkih centara s kojima se on okružio i na koje računa za ‘ne daj Bože’.

Jer, ljevičari, liberali ili nevladin sektor nemaju naoružane jastrebove, nemaju nekakvu svoju ‘udbu’ ili obučene pojedince za terorističke likvidacije.

Ostaje, međutim, nejasno i nedopustivo zašto se policija i tužiteljstva nisu ozbiljno pozabavila divljanjem prosvjednika, ulogom samog vrha SDA, Bakira Izetbegovića, Šefika Džaferovića, Harisa Zahiragića i drugih u instruiranju kaosa i ozbiljnim prijetnjama pojedinaca visokom predstavniku, a koje je potvrdio i Mirsad Vilić, šef Direkcije za koordinaciju policijskih tijela.

Vladajući režim je posve svjesno i isprogramirano došao pred zgradu OHR-a potpalio vatru i time izazvao anahiju koja je mogla izmaći kontroli.

Nezabilježeno je da vladajuće stranke i lideri sudjeluju u mirnim uličnim prosvjedima. Pa, valjda je oporba ta koja stane usred povorke građana i na dostojanstven način ispoljavaju nezadovoljstvo vlastodršcima. Ali, SDA je, kao i 2014. godine, podlo ušla među demonstrante kako bi ih zavadila, oslabila i na koncu osramotila. Što će predsjednik države, kako zeleni lažno predstavljaju Džaferovića, na prosvjednom skupu, ako on ima poluge institucija za učinkovito djelovanje.

Rascjepkana oporba

I grozna, rascjepkana oporba je zatajila i ponovno je kapitulirala pred zelenim nacionalistima. Čak što više, kalkulant Fahrudin Radončić je javno odobrio dolazak Šefika Džaferovića, jer je on kao nekakav šef države.

-Priznajem, podcijenili smo njihovu želju za ostankom na vlasti. Na svu sreću do, za njega i SDA, priželjkivanog kaosa nije došlo. Schmidtu sam govorio da nismo plemena da nam se nameću takva zakonska rješenja, a SDA je sinoć učinila sve da napravimo incident i da pošaljemo svijetu poruku kako zaista jesmo plemena, blijedo se pravdao šef SDP-a Nermin Nikšić.

Ukazao je na izljev mržnje i salve nacionalizma kojima je bio izložen Srbin, Vojin Mijatović, potpredsjednik stranke o čemu su sarajevski mediji tek sporadično izvještavali.

Još jednom su SDA jurišnici pokazali primitivizam vrijeđajući potpredsjednika SDP-a i našeg kandidata za člana Predsjedništva BiH Vojina Mijatovića, riječima da nema šta tražiti u Sarajevu i da ide u Banju Luku, kazao je.

Lider SDP-a je dakle priznao plemensko ponašanje, primitivizam i divljanje na sarajevskim ulicama. A kada predsjednik Hrvatske Zoran Milanović dio takvih uličara nazove “ruljom” onda ga sarajevska kvazi građanska čaršija zakiva u najvećeg neprijatelja države i nacije.

Kako nazvati spodobe koje organiziraju ili žele ubiti prijatelja BiH, visokog predstavnika Christiana Schmidta. To je gore od rulje.

Dnevni.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR