Podignuta optužnica protiv Envera Bijedića za namještanje višemilionskog tendera u Rudniku soli u Tuzli

Općinski sud u Gračanici potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva u Tuzli protiv devet osoba, među kojima je i državni zastupnik te predsjednik stranke SD BiH Enver Bijedić. Svi se sumnjiče za namještanje višemilionskog tendera u Rudniku soli u Tuzli.

Nakon višemjesečne istrage o malverzacijama u Rudniku soli u Tuzli početkom prošle godine uhapšeno je nekoliko osoba u organiziranoj grupi s ciljem namještanja tendera i ostvarivanja koristi. Tužioci su tada kazali da je cijeli posao počinjao, ali se i završavao s Enverom Bijedićem, državnim zastupnikom i predsjednikom stranke Socijaldemokrate BiH.

Godinu kasnije Općinski sud u Gračanici potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva u Tuzli protiv devet osoba u predmetu Rudnik soli Tuzla.

Optužnica je potvrđena protiv Envera Bijedića, predsjednika političke partije Socijaldemokrate BiH i zastupnika u Parlamentarnoj skupštini BiH, Dženana Mujkića i Atifa Mujkića – odgovorne osobe u firmi Mining & Drilling Gračanica, Amira Sušića i Aziza Čačkovića – bivših direktora u Rudniku soli Tuzla, Amira Tursunovića, bivšeg predsjednika Nadzornog odbora rudnika, Asmira Hasića, bivšeg ministra privrede TK te Suada Fejzića i Nermina Uljića – odgovornih osoba i članova Komisije za uvid u tehničku opremljenost ponuđača po tenderu za izvođenje radova na istražno-eksploatacionim bušotinama u Rudniku soli Tuzla.

“Bijedić, Dž. Mujkić i A. Mujkić su optuženi za krivično djelo udruživanja radi činjenja krivičnih djela u sticaju s primanjem dara ili drugim oblikom koristi za trgovinu utjecajem. Sušić, Čačković, Tursunović, Fejzić i Uljić za krivično djelo udruživanja radi činjenja krivičnih djela u sticaju sa zloupotrebom položaja i ovlasti te Hasić za primanje dara ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem”, navedeno je iz Tužilaštva TK.

Optužnica sadrži četiri tačke, podijeljene po fazama kojim su se odvijale radnje izvršenja, s različitim ulogama koje su u određenom periodu imale optužene osobe.

“Postoji osnovana sumnja da su optuženi u periodu od septembra 2019. do februara 2021. godine bili svjesni i pristali su da budu dio grupe koju je, na nagovor i podstrekavanje Mujkića, organizovao Bijedić (kao utjecajna osoba i predsjednik političke partije koja je putem svojih kadrova imala odlučujući utjecaj u upravljačkoj strukturi Rudnika), a sve s ciljem da firmi Mining & Drilling i Mujkićima pribave korist na način da kontinuirano pogoduju da ova firma ima povlašten položaj i bezrezervni preferencijalni tretman kao ponuđač na tenderu za dodjelu ugovora za izvođenje radova na istražno-eksploatacionim bušotinama na ležištu kamene soli Tetima Rudnika soli Tuzla”, navode iz tužilaštva.

Kako dalje ističu, pri tome su bili svjesni i znali da ovo privredno društvo u privatnom vlasništvu ne ispunjava uslove tendera u vezi s posjedovanjem neophodnih tehničkih i materijalnih uslova (oprema), potreban broj stručnog i kvalifikovanog kadra na poslovima bušenja i opremanja bušotina, kao ni prethodne kvalifikacije za izvođenje ovakvih poslova (firma osnovana u julu 2018. godine i u ovom periodu imala jednu zaposlenu osobu) te da su radi neispunjavanja uslova trebali biti isključeni iz daljnje procedure prilikom provođenja tendera.

“U spomenutom periodu, uz različite uloge i učešće optuženih, ova grupa je djelovala po Bijedićevom planu te je više puta poništavan i ponavljan tender, iako su bili svjesni i znali da je firma Mining & Drilling, uz to što nije ispunjavala uslove za prijavu na tender, bila za više od 2 miliona KM skuplja u odnosu na drugu firmu iz Bugarske, koja je bila kredibilan ponuđač i ispunjavala sve uslove iz tendera, ali je komisija Rudnika pronalazila tehničke nedostatke ovoj firmi kako bi ostvarila svoj plan za Mining & Drilling”, navode iz tužilaštva.

Nakon više poništenih tendera i pogodovanja za tenderske uslove za ovu firmu, koje i dalje nisu ispunjavali, kako kažu iz tužilaštva, uz različite uloge koje su imali članovi grupe i bivši ministar privrede u Vladi TK i po ranijim uputstvima da drugačije ne mogu biti izabrani kao najpovoljniji ponuđač ukoliko ne smanje cijenu, firma Minning & Drilling je krajem decembra 2020. godine dostavila ponudu u iznosu od oko 4,6 miliona KM bez PDV-a (5,4 miliona KM sa PDV-om) za izvođenje ovih radova na sedam bušotina, te joj je u januaru 2021. godine dodijeljen ugovor, koji je i potpisan u februaru 2021. godine.

“Međutim, u ugovoru je definisana dodatna odredba da se umjesto dotadašnjih i uobičajenih 5 posto, nepredviđeni i naknadni radovi mogu uvećati i za 20 posto vrijednosti ugovora, što je još oko 1 milion KM na vrijednost ugovora, bez obaveze daljnje procedure javnih nabavki, a što bi anuliralo razliku u umanjenoj tenderskoj ponudi”, pišu iz tužilaštva.

Nakon sklapanja ugovora, kako dodaju iz tužilaštva, firma Mining & Driling započinje upošljavanje potrebnog broja ljudi i počinje nabavku potrebne opreme za izvođenje tih radova.

“O samim činjenicama neispunjavanja uslova firme Mining & Drilling u periodu provođenja tendera i potpisivanja ugovora, se izjasnio i glavni federalni rudarski inspektor, koji je potvrdio da ova firma nema potrebnu opremu i zaposlenike i nije osposobljena za ove radove, a što je potvrdila i Porezna uprava Federacije BiH u svom inspekcijskom nadzoru”, kažu iz Kantonalnog tužilaštva u Tuzli.

Istraga u ovom predmetu je otvorena u februaru 2021. godine, a čemu su prethodile posebne istražne radnje nadzora telekomunikacija i praćenja i tehničkog snimanja osoba i predmeta, nakon čega je podignuta i potvrđena optužnica.

U optužnici je nadležnom sudu predloženo da se sasluša oko 30 svjedoka i šest vještaka i stručnih osoba te da se izvrši uvid u više od hiljadu materijalnih dokaza pribavljenih tokom istrage.

Inače, nakon ove akcije firma Mining & Drilling iz Gračanice, koja je prema stavu Tužilaštva TK akter u višemilionskoj aferi, u maju prošle godine počela je otvaranje istražno-eksploatacionih bušotina na ležištima kamene soli Tetima pod okriljem Rudnika soli u Tuzli.

Klix.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR