JURE GALIĆ PRIZNAO: 80 godina od ubojstva 33 vrgoračkih civila

Prema riječima Jure Galića, jednog od najistaknutijih partizanskih boraca ljubuškoga kraja, on je partizanskom pokretu pristupio u Biokovu 24. veljače 1942. U sastavu  bataljuna „Josip Jurčević“ bio je od njegovog utemeljenja, najprije kao običan vojnik a kasnije kao vodni delegat koji je vodio tridesetak ljudi. 

Tako jednom prilikom u intervjuu Galić otvoreno priznaje kako je bio i očevidcem partizanskog zločina u Vrgorcu  15. lipnja 1942. godine, kada je ubijeno 33 civilnih žitelja ovog mjesta, među kojima je bilo i 9 žena!

„Sudjelovao sam kao podrška u akciji u kojoj je oslobođen Vrgorac polovinom 1942. Nisam sudjelovao u samom napadu i znam da je tamo ubijeno između 20-30 Vrgorčana o čemu su dalmatinski partizani šutili kao ribe. Bila je to osveta komšija-komšiji, koji su na taj način riješili njihove lokalne obračune, i tu je stradalo najmanje 20-30 nevinih ljudi“, kazao je partizanski zločinac Jure Galić.

Na ovakav način Jure Galić otvoreno je pokušao očiti primjer komunističko-partizanskog ratnog zločina  preimenovati u neku drugu kategoriju, dajući mu oblike nekakvog „seoskog razračunavanja“. 

Međutim, sama činjenica otvorenog Galićevog priznanja o sudjelovanju u ovom događaju dovoljan je podatak istražnim organima Republike Hrvatske u kojem pravcu trebaju ići ukoliko žele riješiti slučaj ratnog zločina i ubojstva  33 civilne osobe u Vrgorcu 15. lipnja 1942. godine.

D. Franjić / Insajder.media

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR