Dubravko Čampara nakon akcije u Banjoj Luci: Uhapšena grupa ima ogromnu moć i ogroman novac

Srđan Rađević i Davorin Popović, za koje je danas zatražen pritvor, su pripadnici organizovane kriminalne grupe i njihov cilj je bio da napuste BiH, a na teret im se stavljaju krivična djela za koja je zaprijećena kazna do 20 godina zatvora, izjavio je tužilac Tužilaštva BiH Dubravko Čampara.

Čampara je na današnjem ročištu naveo da se kriminalna grupa tereti da je iz Crne gore prevozila marihuanu na područje BiH, tu je prodavala i prebacivala u Hrvatsku i zemlje regije, te da je u BiH iz zapadnih zemalja prebacivala kokain koji je prodavala ili pomagala u transportu.

On je istakao da se tokom istrage o licima koja su osumnjičena otvaraju novi tragovi i nova krivična djela.

Čampara je naveo da je, osim droge, ova grupa akciznu robu, odnosno cigarete, kamionima prebacivala iz Crne Gore do krajnjih kupaca u Italiji i Hrvatskoj.

On je dodao da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske dobilo podatke od Europola, koji je preko aplikacija “Sky” i “Amon” došao do komunikacija ove kriminalne grupe.

Čampara je naveo da je kod Petra Dukića, koji je takođe bio član ove kriminalne grupe, otkriveno 316 kilograma marihuane, te da su u cisternama pronalažene cigarete koje su bile pakovane u kutije peleta i izvožene u Hrvatsku.

“Ovo su članovi te grupe i njihovim boravkom na slobodi bili bi ugroženi svjedoci i ljudi koji rade na ovim poslovima – policajci i tužioci”, rekao je Čampara ističući da za njihov pritvor postoje i posebni razlozi jer, kako je naveo, riječ je o jako organizovanoj kriminalnoj grupi.

Čampara je naveo da ova grupa posjeduju ogromnu moć i ogroman novac, a neki njeni članovi su na međunarodnim potjernicama.

On je naveo da je kod Rađevića prilikom pretresa pronađena i droga, mobiteli i novčana sredstva u KM, evrima i kunama, te upitanjo da li je to možda novac od kokaina nabavljenog u zapadnoj Evropi.

Rađevićev advokat Veljko Šurlan predložio je da se njegovom klijentu odrede mjere zabrane, jer Tužilaštvo nema nijednog dokaza da je Rađević član organizovane kriminalne grupe i da ne postoji nijedan razlog da bude zadržan u pritvoru.

Šurlan je naveo da novac o kojem tužilac govori potiče od svadbe koju je njegov klijent imao prije 20 dana, dodavši da je Rađevićeva supruga u drugom stanju i da nema dvojno državljanstvo da bi eventualno pobjegao.

Popovićev advokat Duška Bogojević rekla je da se, takođe, protivi određivanju pritvora za njenog klijenta i da u obrazloženju prijedloga Tužilaštva nema ništa konkretno, te da se i sa blažom mjerom može postići cilj.

Sud BiH će u zakonskom roku donijeti odluku o prijedlogu Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo je za osumnjičene Roberta Radonića, službenika Obavještajno-bezbjednosne agencije i Miloša Lukajića, policijskog službenika Granične policije BiH, zatražilo mjere zabrane napuštanja mjesta boravišta, zabranu posjećivanja određenih mjesta ili područja, te zabranu sastajanja sa određenim osobama.

Osumnjičenima se na teret stavlja da su počinili krivična djela organizovanog kriminala u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet drogama, te nedozvoljen promet akciznih proizvoda u vezi sa krivičnim djelom krijumčarenja.

Radoniću se na teret stavlja i povreda tajnosti postupka i odavanje tajnih podataka, dok se Lukajić tereti i zbog primanja mita, kao i povrede tajnosti postupka.

Posebnu težinu ovim krivičnim djelima daju elementi visoke korupcije i zloupotrebe kapaciteta i resursa važnih državnih institucija za sprovođenje zakona radi ostvarenja nezakonite imovinske koristi.

Tužilaštvo BiH u saradnji sa partnerskim policijskim institucijama nastavlja istragu s ciljem potpunog rasvjetljavanja ovih predmeta.

Raport.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR