Direktor OSA-e Osman Mehmedagić potrošio 300.000 KM više nego što je zaradio

Osman Mehmedagić Osmica, direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH, potrošio je 300.000 maraka više nego što je zaradio, pokazala je finansijska istraga koju je naredilo Tužilaštvo BiH, otkriva portal “Avaza”.

Novac uopće nije dizao s računa

Mehmedagić je u gotovom novcu isplatio 120.000 maraka Šaćiru Čediću, vlasniku lanaca kafića “Vatra” u Sarajevu, za kuću koju je od njega kupio 2017. godine. Radi se o kući od 94,40 kvadrata, koja se nalazi u Posavskoj ulici u Sarajevu.

Za renoviranje kuće i izgradnju bazena utrošeno je dodatno oko 160.000 KM.

Osim toga, Mehmedagić je isplatio i Asimu Sarajliću, delegatu SDA u Domu naroda Bosne i Hercegovine i članu Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e, za automobil Audi Q5, koji je kupio supruzi Ameli Šehović, oko 40.000 KM.

Sve ove podatke utvrdili su i finansijski vještak i jedna policijska agencija koja je provodila istragu.

Mehmedagić uloženi novac uopće nije dizao s računa, a istragom je utvrđeno da ga nije mogao ni zaraditi. Renoviranje kuće i automobil platio je kešom.

Međutim, šef tajne službe, koji je pod istragom Tužilaštva BiH zbog sumnje u krivotvorenje diplome i zloupotrebu položaja, uopće ovaj novac nije prijavio.

Radi se o neprijavljenom prihodu koji nije oporezivan. Na ovaj način, sumnja se da je počinio krivično djelo porezna utaja jer je sve plaćao mimo računa.

No, pitanje je odakle direktoru OSA-e Mehmedagiću ovoliki novac. Ranije je utvrđeno da plaću nije dizao s računa. Primanja koja ostvaruje kao direktor ne mogu pokriti sve troškove koje očita ima ili je imao.

Podsjećamo, naš list je još 2018. godine objavio da je direktor OSA-e krio od koga je i po kojoj cijeni kupio dvije nekretnine u Sarajevu, je li uplata izvršena s njegovog tekućeg računa na račun prodavača i je li Porezna uprava FBiH izvršila procjenu nekretnine te je li platio porez na promet nepokretnosti.

Kome su kupovali nekretnine

Nedavno je otkriveno da su kriminalci koje je otkrila aplikacija Sky pojedincima u policijskim i obavještajnim krugovima, kako bi ih zaštitili od procesuiranja, kupovali razne nekretnine i automobile. Neki od njih, poput prvoosumnjičenog Bojana Cvijetića, nekadašnjeg savjetnika Dragana Mektića u Ministarstvu sigurnosti, direktno su komunicirali s prvim saradnicima Mehmedagića.

Kod Cvijetića, da stvar bude indikativnija, pronađeni su i tajni podaci OSA-e tokom pretresa i hapšenja. Radi se o podacima stranih službi o narkobandama na zapadnom Balkanu koje je dobila OSA, a završili su kod narkodilera Cvijetića.

Pojedina imena mogla bi šokirati javnost

Prema informacijama „Avaza“, na desetine je osoba u Sarajevu, ali i Banjoj Luci kojima su kupljeni stanovi na Bjelašnici, Jahorini, u Sarajevu i Banjoj Luci. I to sve u elitnim objektima. Osim toga, kupljena su i vozila. Većinom džipovi. Pitanje je ko je sve dobivao novac u kešu. Zato je Tužilaštvo u ovom dijelu naredilo finansijsku istragu.

Pojedina imena mogla bi šokirati javnost. Pogotovo objekti u kojima imaju nekretnine.

Avaz.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR