RODITELJI OGORČENI Šestašima u lektiri pojmovi – od šake do lakta, seksualni manijak i crna debela(opa. žena)

Knjiga “Lijeve priče” Alije Isakovića, namijenjena mlađim čitateljima, izazvala je burne reakcije među roditeljima zbog dijela sadržaja. Konkretno, dio dijaloga u kojem se koriste seksualne aluzije i komentari o fizičkom izgledu, po stajalištu roditelja, nije u skladu sa očekivanim pedagoškim standardima za uzrast učenika kojima je knjiga namijenjena.

Piše: Irma Leto Nametak/za Istina.media

Tata se ‘šali’ s debela

Roditelji su zabrinuti zbog činjenice da ovakvi sadržaji mogu negativno utjecati na djecu koja su tek u procesu formiranja moralnih i socijalnih vrijednosti. Školske lektire imaju ključnu ulogu u obrazovanju, te postavljaju pitanje koliko pažljivo se biraju naslovi koji se koriste u nastavnim planovima.

U moru zabrinutih roditelja jedna se majka iz Sarajeva javno oglasila povodom literature koju je njeno dijete, inače 6 razred osnovne škole, dobilo da pročita.

„Bez cenzure!!! Čitam li neki porno roman ili dječiju lektiru VI-tog razreda, ili neko ludilo od knjige evo ni sama ne znam!? Razgovaram sa sinom o lektiri, inače imamo otvorene konverzacije ali ovaj put svako malo: „’ajd mama pitaj neku drugu priču”. Kroz skoro čitavu knjigu se provlače od spolnih organa, do scena koje je neugodno i meni da čitam, a šta je ovom lektirom cilj??? Nemojte mi pričati da je to učenje o seksu, kada ni guzice ne znaju oprati ni moji ni vaši, niti da je upoznavanje o stidnim mjestima, ženskim grudima i td. O čemu vi to učite i kakve lekcije dajete djeci, draga školo???”, napisala je majka Mirnela Salihović, čiju javnu objavu prenosimo nakon razgovora s njom.

“Nije mi čudno što se svako malo djeca časte raznim izrazima te se ‘ladno nazivaju pederima, šupcima i td. Psuju mater jedni -drugima, vršnjačko nasilje vrišti! Sjećam se u osmom razredu imala sam referat, na temu spolnih organa, biologija. Kao super odlikaš mene zapade me taj dio, u zemlju da propadnem dok sam držala govor o tim stvarima! Btw: Lektira je bila svaka pouka i jako draga knjiga , a ovo danas …jeste li pametni više , do kad će djeci servirati svaku razvratu!? Fuj“, dodala je.

Na naš upit je li o ovome razgovarala sa nastavnicom svoga djeteta, Mirnela kaže da će ovu temu aktualizirati na Vijeću roditelja spomenuti i staviti pod tekuća pitanja.

Mirnela u svome stajalištu nije sama, istog je mišljenja i Šeherzada Rukavina, majka koja nam je nedavno ispričala potresnu priču o zlostavljanju kćeri.

Neka dobije jedinicu

 „Moje će dijete dobiti jedinicu iz ove lektire jer je neće čitati i još će je mama za tu jedinicu nagraditi. Do kad će te nam ovo raditi od djece. Mojoj djeci nećete!“

Ovakvi slučajevi otvaraju važnu diskusiju o odgovornosti izdavača i obrazovnih institucija u selekciji literature koja je prilagođena uzrastu, te o potrebi za striktnijim kontrolama sadržaja koji se prezentira djeci u školskom kontekstu.
„U našem razredu, tj. šestom razredu, djeca ne znaju tablicu množenja, ne znaju tečno da čitaju, ne znaju pertle da vežu, a da uče o plaži gdje su svi goli i o nekoj seksualnosti“, nastavlja Mirnela, ogorčena zbog sadržaja u zbirci priča Alije Isakovića. Ova majka je stajališta da neke teme, poput ove o seksualnosti, trebaju ostati za roditelje, da ih oni djeci približe kada osjete da su djeca spremna za to.

„O seksualnosti ima roditelj da ih uči. Ja sa svojom djecom mnogo radim i pričam o svemu, ali sve u svoje vrijeme. Ne trebam ih ja učiti gramatiku, matematiku, geografiju – ja nisam nastavnik. O tome trebaju da ih uče škola i školski kolektiv.“

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR